13 jan 2022 - bränslepriser.


Priset på våra bränslen är också något som ständigt stiger. För att minska fossilanvändningen blandar man in alkohol i bränslet.


Bränslepriset består av världsmarknadspriset och sedan olika skatter och på alltihop moms. Men skattesatsen lär vara olika för de olika ingredienserna i bränslet. Och om jag har förstått rätt så är skatten på den inblandade alkoholen högre än på fossildelen. Så priset blir högre när man tillsätter större andel alkohol och minskar andelen fossilt. Hm?


Som jämförelse så kostar 95 oktanig bensin i Malaysia ca 4:42 SEK januari 2022. Detta indikerar att grundpriset för själva bensinen är inte stor utan att större delen av priset i Sverige är olika former av beskattningar.


1. Nu, mitten av januari 2022, tittar vi på bensin 95 oktan. Priset ligger nu på ca 18:50 kr per liter. Spalta upp detta pris i de olika ingående delar: inköpspris (uppskattat), olika skatter samt moms. Ta hänsyn till andelen fossilt och alkohol i pris- och skatteuträkningen.


2. Om du vill så gör samma sak med diesel med ett literpris på 20:50 kr.


3. Tycker du att bränslepriset skall fortätta vara högt eller sänkas? Om du vill sänka hur mycket vill du då sänka – skatten och/eller momsen?

 
Sverigedemokraterna
Moderaterna
Kristdemokraterna
Liberalerna
Centerpartiet
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Miljöpartiet
Annat part
Röstade inte
 
Sverigedemokraterna
Moderaterna
Kristdemokraterna
Liberalerna
Centerpartiet
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Miljöpartiet
Annat parti
Kommer inte att rösta
 
 
 
 
 

Svar på frågorna